En spännande dag på BTH

Traineerna som startade i mars fick igår en introduktion av BTH:s olika innovationsmiljöer och följa med in på deras sk. Makerspace och Innovation labs där man bland annat kan skapa prototyper av alla möjliga slag och skapa en sluten ”produktionslina”. De fick även prova på att bygga hårdvara och programmera den. Mjukvaror står för ca 90% av R&D och är den främsta konkurrenskraftiga fördelen i merparten av svensk industri. Sedan diskuterades det hur det kan användas och utvecklas i traineernas egna verksamheter. Vice rektor Andreas Larsson, Peter Blaschke och doktorander inom olika forskningsinriktningar ledde dagen med föreläsningar blandat med workshops.

Exempel på projekt de arbetar med i labben är att hitta nya sätt att återanvända plasthandskar ifrån vården och hur man lätt kan ta hjälp av andra för att få hjälp med produktionen av skyddsvisir genom att dela en fil med ritning och instruktioner till alla som äger en 3D-skrivare. Labben är även tillgängliga för näringslivet, där de kan köra projekt tillsammans med BTH. I prototypverkstaden har de bland annat hjälpt Volvo att visualisera hur de kan förbättra sin verksamhet. Det visuella väcker ofta många fler relevanta funderingar/frågor än att enbart titta på en animering.