Smart Start ger ökade möjligheter för trainees hos företag

Författare: Johan Schörling. Artikeln publicerades i Sydsvenskt Näringsliv #4 2023.

På bara några år har ett trettiotal nyexaminerade studenter genomgått traineeprogrammet Smart Start på företag i Kronoberg, Blekinge och Kalmar. Suget efter fler trainees är nu så stort att det inför omgången till hösten 2024 bara finns åtta platser kvar. Johan Schörling regional affärservicechef på Handelskammaren beskriver ett win-win upplägg som nu tar nästa steg för att växa.

Företag slåss om den nyexaminerade kompetensen från Sveriges lärosäten för att tidigt kunna erbjuda en plats på just deras företag. Ibland är det via ett ex-jobb, ibland via ett traineeprogram.

Kostnaden att bedriva ett eget traineeprogram är stor, arbetsbördan internt likaså. Tittar vi på antal traineeprogram i Sydsvenska Handelskammarens upptagningsområde är de få. När Smart Start
Trainee kom till 2020, sänktes tröskeln för företag att anställa trainees. Sydsvenska Handelskammaren bistod med rekrytering, utbildningsmoduler och ett koncept tillsammans med olika partners som Linnéuniversitetet, Blekinge Tekniska Högskola, Region Kalmar, Region Kronoberg och Region Blekinge.

Nu kan företag anställa trainees utan att själva ha traineeprogrammet i egen regi. Under ett år arbetar den anställde på företaget, går utbildning tillsammans med andra trainees på andra företag, växer och blir en tillgång för företaget.

Nu tre år senare har trettiotal trainees tagit examen från 19 olika företag.

De företag vi talar med beskriver Smart Start som ett framgångskoncept. Varje år får de möjlighet att rekrytera kompetens som de tidigare haft svårt att hitta. Ofta hemvändare från lärosäten i Stockholm,
Göteborg eller Lund, alternativt kompetens från regionens lärosäten då vi vet att sannolikheten att kunna behålla den kompetensen är större.

Även nordöstra Skåne

Nästa år växlar Smart Start Trainee upp och utvidgar det geografiska området till att även ta med nordöstra Skåne. Vi ser att i 9 av 10 fall leder traineeanställningen till en förlängning av anställningen efter traineeårets slut. Utbildningsmodulerna får fina omdömen av våra trainees men även från företagen
då vi erbjuder en bred utbildning med inslag som, praktisk projektledning, hälsa & välbefinnande och hållbarhet. Under åren har företagen rekryterat kompetenser som systemutvecklare, statsvetare, industriell ekonom, civilingenjör, programmerare och logistiker.

Framgångssagan för Smart Start Trainee är just den breda inriktningen, dels i våra utbildningsmoduler samt i bredden på kompetensområden.

Nästa startomgång är september 2024, redan nu är 12 av 20 traineeplatser bokade och annonser kommer ut i januari/februari. Är ni också intresserade av delta i traineekonceptet är det därmed inte för sent.

Möt Malte Eriksson

Malte, du tog din examen från KTH i Stockholm, hur kom det sig att du valde att söka dig till Smart Start Trainee program just på SAAB?

Jag är uppvuxen i Karlskrona men flyttade till Stockholm för att studera till civilingenjör. När jag väl läste utbildningen fick jag reda på att man kunde läsa till internationell svetsingenjör också. När jag skulle söka jobb våren 2021 så såg jag annonsen på LinkedIn. Lyckligtvis fick jag jobbet och min arbetsgivare kunde dessutom anpassa mitt trainee-år så att jag fick träffa avdelningen som arbetar med svetskvalité. Det, plus alla utbildningar som skulle ges av Smart Traineeprogrammet, gjorde jobbet intressant!

Hur upplevde du ditt år som trainee?

Året var givande. Jag var själv som trainee på Saab Kockums därför var det roligt att lära känna traineer på andra företag i regionen. Man kunde prata om saker och utbyta erfarenheter. Alla utbildningar tyckte jag också var bra, särskilt den i projektledning. På varvet i Karlskrona ordnade de också så jag fick gå runt och se en hel del olika avdelningar. Det gjorde att jag fick en bra inblick i hela verksamheten och kunde lära känna personer runt om på varvet. Det har jag nytta av nu i min nuvarande tjänst som svetsingenjör.

Möt Alex Oskarsdottir

Alex, hur kom det sig att du valde att söka dig till Smart Start Trainee program just på Ankarsrum Electric Motors?

Jag ville arbeta på ett mindre företag där det fanns en bredd i arbetsuppgifter och som hade mycket egen produktion och arbetade aktivt med produktutveckling. De erbjöd också möjligheten att i början arbeta i produktionen för att lära känna produkterna men också alla anställda på företaget. Det här gav bra förutsättningar att senare komma in i de arbetsuppgifter som jag numera ägnar mig åt på heltid; produkt vård och nyutveckling av elektriska motorer.

Hur upplevde du ditt år som trainee?

Intensivt, roligt och väldigt utvecklande. Arbetet blev precis så varierat som jag
hade hoppats på och de träffar vi hade med gruppen hos Smart Start var ett bra
avbrott från arbetet där vi fick tid att reflektera och få inspiration från andra.