Navigera mot framgång: En resa genom Smart Start Graduate Trainee

”När jag såg att NIBE sökte nya traineer tvekade jag inte att ringa till HR för att höra mer om programmet och vilka möjligheter som finns på bolaget. Efter samtalet kände jag att det passade mig utmärkt och skickade in min ansökan dagen efter.”

Stefan de Goede är 24 år och har gått en treårig utbildning som heter Enterprising & Business Development på Linnéuniversitetet i Växjö. Innan Stefan började på NIBE har han varit två år i arbetslivet varav ett år på Svenska Handelskammaren i Nederländerna samt ett år på IKEAs Traineeprogram i Älmhult. Nu går han sin femte månad på NIBEs traineeprogram i parallellt med Smart Start.

Hur fick du reda på traineeprogrammet?

– Jag kände igen Smart Start och Sydsvenska Handelskammaren sedan innan. När jag såg att NIBE sökte nya traineer tvekade jag inte att ringa till HR för att höra mer om programmet och vilka möjligheter som finns på bolaget. Efter samtalet kände jag att det passade mig utmärkt och skickade in min ansökan dagen efter.

Vad har du fått göra under din tid på traineeprogrammet?

– Det började väldigt intensivt med introduktion, träffa alla nya kollegor och körde igång direkt med mina första uppgifter. Bland annat analyserade jag bolagets CRM-system, intervjuade nyckelpersoner på koncernnivå. Jag fick även möjligheten att åka ut till våra dotterbolag i Europa för att genomföra workshops samt att knyta viktiga kontakter som är värdefulla för framtiden. Hittills har vi hunnit med Frankrike, Polen, Österrike, Tyskland och även England. Eftersom värmepumpsmarknaden utanför Sverige inte alls liknar vår hemmamarknad i dagsläget finns det en oerhörd potential för NIBE att växa i Europa. Alla vet vad en värmepump är i Sverige, men ute i Europa kan det kännas som en relativt ¨ny¨ produkt för konsumenten.

Hur är kontakten mellan dig och de andra som går på traineeprogrammet?

– Första traineeträffen med Smart Start var fantastiskt! Jag älskar att nätverka och att träffa andra likasinnade personer. Eftersom traineerna inom Smart Start arbetar på olika bolag, stora som små, skapas en unik mångfald och värdefullt kunskaps- samt erfarenhetsutbyte. Tyvärr träffas vi inte så frekvent på grund av de geografiska avstånden men givetvis kan man alltid connecta på LinkedIn.

Har du några tips till de som är intresserade av att söka?

– Använd traineeprogrammet som ett sätt att lära känna dig själv, bolaget du jobbar på och våga testa på olika uppgifter. Det viktiga är att du lär känna organisationen och hittar en plats där du kan utvecklas och skapa värde i det långa loppet. Företaget investerar i dig då de tror på just dig, så ta vara på möjligheterna som bolaget erbjuder och utmana dig själv genom att ta an nya uppgifter. Och sist men inte minst: Var inte rädd att göra fel och ställ många frågor tills du förstår!


Författare: Carl Crantz